lørdag 2. februar 2008

Sjøstjerne


Når du ser en edderkopp, kan du gjenkjenne de fleste delene:


En kropp med hode og øyne samt åtte bein som går ut fra kroppen. Hvis du kapper av hodet, dør edderkoppen. Den kan nok leve uten et bein eller to, men du vet med sikkerhet at uten hodet overlever den ikke.


Sjøstjernen har flere likhetstrekk med edderkoppen: En sentral kropp og fem armer som går ut fra denne. Men der slutter også likheten. Sjøstjernen har ikke et ”hode” eller en ”hjerne” som styrer kroppen. De ”sentrale organene” finnes i alle deler av sjøstjernen. Hvis du kutter en sjøstjerne i to, så dør den ikke. I stedet får du to stjøstjerner i stedet for én. Sjøstjernen har en utrolig evne. Dersom du kutter av en arm, vokser den ut igjen. For noen arter (blant annet Linckidia) er det slik at også en avkuttet arm vokser til en ny femarmet sjøstjerne. Forskerne klør seg ennå i hodet på hva som styrer bevegelsen hos en støstjerne. Det kan virke som om en arm begynner å bevege seg og på en eller annen måte ”overbeviser” resten av kroppen til å bevege seg. Det finnes ingen hjerne som styrer impulsene!



Edderkopp:


  • I GT var det vare prestene som kunne gå inn det hellige og møte Gud. Eller som Moses på fjellet

  • Bare noen få personer har Den hellige Ånd: prest, profet, konge.

  • I dag: menigheter som kun har fokus på ansatte, "de viktige" i styrer og sentrale lederposisjoner



Sjøstjerne:


  • Alle kristne er "prester" - direkte adgang til Gud gjennom Jesus.

  • Alle kristne har fått Den hellige Ånd

  • Alle kristne har fått nådegaver som de skal bruke i fellesskapet. Det er ikke meningen at noen skal være overflødige eller passive. Hva har Gud gitt deg?

Ingen kommentarer: